terug naar het overzicht
Foto's: Stefan Damen

Ontwerpwedstrijd openluchttheater Keldermanspoort

Vandaag 4 oktober 2013 was de prijsuitreiking van de ontwerpwedstrijd voor het openluchttheater aan de Keldermanspoort.

De intentie is om de ruïne van Keldermanspoort, een voor West-Europa unieke land- en waterpoort, uit te bouwen tot een binnenstedelijk openluchttheater. Om te komen tot een passend ontwerp op deze bijzondere locatie schreef Stichting Keldermanspoort in samenwerking met de gemeente Hulst een prijsvraag uit. De opdracht was een samenhangend openluchttheater rond de Keldermanspoort in Hulst. Het ontwerp moest aangeven hoe de Keldermanspoort als openluchttheater kan worden gebruikt. Eén of meerdere podia, een demontabele overkapping, vaste en demontabele tribunes en eventueel een voorstel voor een faciliteitengebouw op de wallen maakten deel uit van de opdracht.
In totaal werden 40 ontwerpen ontvangen. De jury was onder de indruk van het hoge niveau van de inzendingen. Inzet, inspanning en enthousiasme waren er duidelijk vanaf te lezen.

Als beste en winnende ontwerp is “Verrijking door Contrast” door de jury aangewezen. Het ontwerp toont door de eenvoud van de tijdelijke evenement-gebonden toevoegingen respect voor alle al aanwezige waarden. Van alle plannen biedt dit ontwerp de meest evenwichtige oplossing.
Ook werden “Stadstheater Keldermanspoort”, “Exedra”, “Theaterlandschap”, “STYX” en “Bolwerk Theater” aangewezen door de jury als goed en van zeer hoog niveau.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vond plaats op vrijdag 4 oktober 2013 in het ’s-Gravenhofgebouw aan de Vismarkt te Hulst.

Het winnende ontwerp werd beloond met een geldprijs van 4.000 euro. Second best “Stadstheater Keldermanspoort” kreeg een geldprijs van 2.000 euro. Tot slot kregen “STYX” en “Bolwerk Theater” een bijzondere waardering van de jury ter waarde van 500 euro.

Tentoonstelling
In het ’s-Gravenhofgebouw zijn vanaf 5 oktober tot en met 20 oktober 2013 alle 40 ontwerpen te bezichtigen. Deze tentoonstelling is dagelijks geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen naar het ruime aanbod van afwisselende ontwerpen.